2007. szeptember 26., szerda

A diagnózis 2. rész

Még egy kicsit visszatérnék a Nev. Tan.-os történethez. Sajnos nehezen szabadulok tőle. Még szeretném elmondani, hogy mi az amiket Olivér tudásában hiányosnak láttak. Kapott egy képsorozatot összekeverve. 3 képből állt, én csak összeállitva tudom visszaadni. Arról szólt, hogy egy kisfiú labdázik az utcán, a labda kigurul az útra az autók közé, a kisfiú utána megy és elüti az autó. Olivér ránézett az összekevert képekre, de nem nyúlt hozzá, hogy összerakja, hanem rögtön csak a következtetést jelentette be: az utcán nem szabad labdázni, csak a kertben vagy a játszótéren. A pszichológus erre úgy reagált: nem rakta sorrendbe a képet.
Kapott pálcikát, amiket különféle módon kellett csoportositania. Végig követte az utasitásokat, csoportositotta szin szerint, szám szerint jobbra balra, ahogy kellett. Mondta is mindig, hogy mikor melyik oldalon mennyi van, teljesen helyesen válaszolt a feltett kérdésekre. A végén 5-5 pálcika maradt mindkét oldalon. Mondta is, hogy 5 van az egyik oldalon és 5 a másik oldalon. Mire pszichológus megkérdezte: és Olivér 5 és 5 az mennyi? Mire Olivér azt válaszolta 55. A pszichológus ezt úgy értékelte, nem ismeri az ugyanannyi fogalmát. Ez volt az a pont, amikor majd felrobbant az agyam. Először is, mert az ugyanannyi fogalmát nagyon is jól ismeri. Túl jól. Ebből áll az életünk. Kettő: a feltett kérdés az volt, hogy 5 és 5 az mennyi, még csak nem is az, hogy 5 meg 5 az mennyi. Már pedig szerintem is 5 és 5 az 55.
A fejlesztendő területek közé vették a memóriáját. Ez a kedvencem. Először is, mert a vizsgálat előtt több, mint egy hónappal elpostáztam a Korai Fejlesztős értékelését, amit 3,5 éves korában irtak róla. Az akkori IQ teszt szerint a memóriája 6 éves szintjén állt. Másodszor meg azért, mert előszerettel szokott mesélni olyan időkről, amikor ő még baba volt, és én akkor miket mondtam neki bizonyos helyzetekben. Emlékszik arra, hogy hogyan próbáltuk rávenni az evésre: most pedig a kisvonat bemegy az alagútba stb. Leventével döbbenten kérdeztük - Olivér te erre emlékszel? Persze, adta mindig az egyértelmű választ. És tényleg, hol volt akkor ő még attól, hogy beszéljen. Nagyon messze.
Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: